maanantai 11. helmikuuta 2008

9. helmikuuta: Kuhinaa vai vaan tuhinaa

Millä ylös? Sitä on mietitty monella taholla SDP:ssä. Puoluehallitus ja johto käynnistivät omat uudistamisohjelmat. Eihän kaikki voi vuodessa näkyä ja tiettyä vastarintaakin koetaan, niinkuin aina uudistuksissa. Mutta vuosi alkaa täyttyä, eikä tulosta näy...

Massatilaisuuksien taso on noussut hurjasti tai ainakin tapa kokoontua on raikkaampi, kuin vain raskaalla kaavalla pidettyjen puheiden kuulemaan kokoontuminen. Nyt viikonlopuna kuntapäivillä ja tulevaisuusfoorumi-2:ssa Turussa sekä viihtyy, että voi pohtia asioita. Joku lehtijuttu väitti hautajaistunnelmaa aistineen, sitä en kyllä aistinut ollenkaan (toisaalta Irlannissa hautajaisissa taidetaan iloisina muistella vainajaa ja jatkot pidetään kapakassa, ehkä toimittajalla oli tämä tunnelma mielessä??). Mutta kannatuksen muuttumiseen ei riitä edes se, että keskenään olisi kivaa.

Nuoriso- ja opiskelijaliikkeet perustivat epämiellyttävä totuus -aktivistiryhmän uudistuksia ajamaan. Ideoita pulppusikin, joista moni on jäänyt jäsenäänestyskeskustelun jalkoihinkin. (Se keskustelu on muuten jalostunut ja monia hyviä ideoita tullut esiin!) Nuorten puolelta tuli esimerkiksi ideat puoluekokousväen määrän kasvattamisesta ja kauden lyhentämisestä: ne jo ensikesänä sääntöihin otettaneenkin.

Toisin, kun perjantain Demarin päätoimittaja satiirissaan(!) totesi, ei minusta nuorisoliikkeen tehtävä ole ainoastaan tuoda puolueelle nuoria kannattajia, vaan myös olla piikki puolueen lihassa! Jos siinä vähän onnistuu, ei pitäisi kenenkään harmistua...

Tällä viikolla ravistelua aiheutti, kun nuorten parissa (18-29v!) tehty mielipidemittaus osoitti kaakkoon. Ei minkään puolueen kohderyhmä voi alkaa vasta yli 30-vuotiaista!

SDP pitäköön seinät leveällä ja katon korkealla, niin että täysikäiset kaikki sopivat mukaan eikä yläikärajaa ole! Sukupolvien ylitykset ovat sitä paitsi antoisia. Toiset ovat sotineet ja jopa maamme itsenäistymisen henkilökohtaisesti kokeneet. EU-Suomessa aikuiseksi tulleet ovat tänään kolmikymppisiä - siis eurooppalaisuuskin on ihan aktiivista tätä päivää. Nämä perspektiivit pitäisi osata yhteensovittaa - SDP:ssäkin.

Onko uudistumishaluja tosissaan, näkyy kesällä. En tarkoita vain johtonimiä vaan politiikkaa ihteään.

SDP päivitys tähän päivään onnistuisi, kun tässä päivässä näkyviin ongelmiin katsottaisiin kansan silmin. Minusta julkista palvelua on paha puolustaa, kun sitä ei ole saatavilla. Olisi seisottava hammassärkyisen rinnalla eikä selittää. Puolueella on vaikutusvaltaa asian korjaamiseen. Turhinta on olla politiikassa ja seistä virkamiehistön rinnalla selittää Järjestelmää, kun politiikalla luodaan koko Järjestelmä.

Ei kommentteja: